De adem

Heb jij er ooit bewust bij stil gestaan wat de adem voor je kan betekenen? Waarschijnlijk ben je net als ik was, best bewust van het feit dat we ademen (gelukkig maar) maar sta je hier verder weinig bij stil.

Wat nou als ik je vertel dat we maar 20 tot 30%van onze longcapaciteit gebruiken…. Ik schrok daar wel even van toen ik dat hoorde. De meeste mensen ademen oppervlakkig en veel vaker dan nodig is.
Dit kan uiteraard door veel verschillende factoren komen. Wanneer we geboren worden hebben we een verbonden ademhaling. Kijk maar naar een ademende baby. Ook zoogdieren hebben een verbonden adem. Dit verleren we naarmate we ouder worden. Naarmate we ouder worden en dingen meemaken, zetten we onbewust bepaalde situaties vast in het lichaam. Hier kunnen we op latere leeftijd dan last van krijgen. Dit maakt dat het velen niet langer lukt om diep in de buik te ademen.

Stress

Wanneer we stress ervaren in ons lichaam is dat voor een korte periode helemaal niet erg. Sterker nog, dat stimuleert vaak wat er gedaan moet worden. Echter moet het stressniveau niet te lang hoog blijven in het lichaam, want dan ga je klachten ervaren. Momenteel leven we in een tijd waar veel jonge mensen al last hebben van stress. Een burn-out is een veel voorkomende ziekte waardoor we voor langere periode thuiszitten en eigenlijk uitgeblust zijn.
Ook de tijd waarin we ons nu bevinden brengt een hoop stress en onrust met zich mee. En vergeet de onzekerheid niet, die veel mensen op dit moment voelen. Bepaalde ademtechnieken zijn voor stress gerelateerde klachten superfijn en mega waardevol.

Rust

De adem als anker. Wanneer je veel stress ervaart in je lichaam is het fijn om je adem in te zetten om weer rust in je lijf te krijgen. Om meer rust en ontspanning in het lichaam te ervaren kun je bijvoorbeeld de 4-7-8 methode toepassen. Deze ademtechniek in heel fijn voor het slapengaan, maar ook wanneer je even uit je hoofd en in je lichaam wilt zakken. Het werkt heel eenvoudig, je ademt vier seconden in, houdt de adem vervolgens 7 seconden vast, en adem daarna acht seconden langzaam uit. Wanneer je dit drie Ă  vier keer achter elkaar doet, merk je dit zowel in je lijf als in je hoofd. Probeer het maar, het werkt echt!

De aankomende periode zal ik jullie meenemen in wat de adem voor jou kan betekenen en hoe je de kracht van jouw adem kunt inzetten om meer rust en ontspanning te ervaren in je lijf.