Het belang van de ademhaling

 

Sta jij weleens stil bij je adem? Dat we allemaal ademen is een feit, maar eigenlijk staan we er maar weinig bij stil. En dat terwijl ademen hetgeen is wat we als eerste doen wanneer we geboren worden en het laatst zullen doen wanneer we sterven. De adem is altijd bij je! En het mooie van de adem is, is dat je jouw adem kunt inzetten om je beter te voelen.

 

De adem

Veel vrouwen voelen zich op dit moment door de lockdown somber, gejaagd & gestrest. Wanneer dit het geval is, wordt er vaak verkeerd geademd. Door een verkeerde ademhaling kunnen er tal van klachten ontstaan, zo kun je ervaren dat je veel piekert, slecht slaapt, een hoge ademhaling hebt of dat je snel uit je slof schiet…

Door de ademhaling te veranderen kun je veranderen hoe jij je voelt.

 

Bewust ademen

Wanneer je bewust gaat ademen, kan dit je fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel heling bieden. Er bestaan tal van verschillende ademhalingsoefeningen die je kunt gebruiken, maar alleen al bewust een aantal keer rustig in- en uitademen naar de buik kan al verschil maken. Zo kun je ervoor zorgen dat je lichaam in ontspanning komt in plaats van dat je continue aan staat.

 

Ademwerk

Ademwerk kan voor iedereen van waarde zijn. Misschien heb je wel eens van de uitdrukking gehoord “ademen is leven” en “je leeft zoals je ademt”. Die uitdrukkingen zijn er niet voor niets. Iedereen die zich bewust wordt van de adem, zal de kracht van de adem ontdekken. Je kunt bij een ademcoach, waar je jezelf prettig en veilig bij voelt, een ademsessie boeken, om echt de voordelen van ademwerk te ervaren.

 

Ademritueel

Wanneer ik de dag start met een ademoefening, geeft het mij rust en ruimte om de rest van de dag van te profiteren. Ondanks dat mijn ochtenden vaak hectisch zijn, doordat ik twee kleine kindjes heb, maak ik een moment vrij om een korte ademoefening te doen. Wat ik zelf bijvoorbeeld een hele fijne ademoefening vind, is om via de neus rustig vier tellen in te ademen, dan mijn adem vier tellen vast te houden, daarna via de neus weer in vier tellen uit te ademen en dan weer vier tellen vast te houden. Wanneer je dit een aantal minuten doet, ga je voelen dat jouw lichaam ontspannen wordt en dat het ook in je hoofd rustig wordt. Dit is ook een hele fijne oefening om te doen voordat je iets spannend moet doen, of voordat je naar bed gaat.

 

Jouw lichaam

Of je ademwerk doet bij een ademcoach, of dat je zelf verschillende ademoefeningen uitprobeert, het belangrijkste is dat je naar je lichaam luistert. Kijk of je kunt voelen hoe jouw adem stroomt. Maak de connectie met je lichaam, met je hart. Voelt je lichaam ontspannen en kalm, heel fijn! Voel je onrust en gejaagdheid, probeer dan rustig in- en uit te ademen naar je buik en je ademhaling te vertragen. Zo kun je jouw lichaam weer naar kalmte brengen.